Mobile Internet

 

 

Pana nu demult, parea doar un vis frumos greu de realizat. Din fericire acest "vis" s-a materializat mai repede decat ne-am asteptat.

Cum putem accesa internet-ul de pe telefonul nostru mobil? De ce anume avem nevoie pentru a ne putea conecta la Internet? sunt intrebarile la care vom incerca sa raspundem in liniile urmatoare.

In primul rand, vei avea nevoie de un telefon mobil cat de cat nou care sa suporte WAP ,GPRS,EDGE sau preferabil 3G (exista si 3G+ ). Daca vrei sa fii cu adevarat mobil iti poti cumpara un telefon care sa iti permita conectivitatea la Internet nu doar pe PC/Laptop ci si direct de pe el. Pentru o experienta cat mai placuta, se recomanda un display mai mare si tastatura QWERTY. Este destul de dificil sa folosesti browser-ul pe un display mic sau sa tastezi o adresa de pe o tastatura de telefon normal. Recomand Nokia E61i sau Nokia E90, sunt destul de mari (si scumpe) dar sunt foarte potrivite daca nu vrei mereu sa scoti laptopul pentru orice task mai complex. O alta buna alternativa ar fi Nokia N95.

Dupa telefon, va trebui sa iti alegi un abonament de date. Preturile au devenit foarte rezonabile in ultimul timp (intre 4 si 20 E/luna pentru trafic de ordinul Gb/s). Cele mai rapide abonamente sunt cele 3G+ insa acestea necesita achizitionarea un modem separat ,daca telefonul nu suporta 3G+.Modemul ajunge undeva intre 150-200 euro ,acesta putand fi achizitionat la preturi mult mai reduse in cazul incheierii unei perioade contractuale de la 1 la 2 ani.Dintre telefoanele care suporta 3G+ recomandam 2 modele:unul din clasa business Nokia E90 si unul care ne-a mirat si pe noi atat ca pret cat si ca performanta:Nokia 6120 classic.

Conectarea se face destul usor, informatile se pot gasi pe site-ul provider-ului. Daca alegeti Orange ca provider, aveti un avantaj, acesta se numeste "mobile data accelerator". Ce face? Compreseaza datele pentru a creste viteza de conexiunii si a scadea traficul generat. Se poate instala pe PC/Laptop pentru a avea un control mai mare al nivelului de compresie.

 

Ce posibilitati de conectare ofera un telefon mobil?

Sa luam mai intai Web-ul, componenta cea mai importanta si care a suferit cele mai mari transformari pentru a se adapta la dispozitivele mobile.

Pentru fiecare platforma (Symbian, Windows Mobile, Linux) exista un browser standard si cel putin o alternativa. De obicei aceasta alternativa este Opera. Dar si opera ofera mai multe alternative:

    -Opera Mini - un browser implementat in java disponibil pe foarte multe device-uri (chiar si cele care nu au un browser standard). Este un produs gratis si foarte bine facut! Acesta ofera posibilitatea vizualizarii unei pagini in format mobil sau in format standard. Contine si RSS reader.

    -Opera Mobile - aceasta este varianta comerciala a Opera Mini, este mai rapid, mananca mai putine resurse (nu este implementat in Java) si ofera multi-tabbing.

Cea mai mare inovatie adusa de Opera in domeniul browsing-ului mobil, a fost prelucrarea datelor pe server inaintea transmiterii acestora pe mobil. Astfel, un telefon comunica cu un proxy server Opera care proceseaza toate datele din/in format mobil.

De curand si Firefox si-a lansat o varianta de browser pentru device-uri Windows Mobile si Linux.

Dupa cum spuneam mai sus, fiecare platforma contine propriul browser:

    -Internet Explorer: varianta mobila a Internet Explorer pentru desktop. Este un browser decent, fara prea multe "bells and whistles", putin depasit. Recomand Opera.

    -S60 browser: browser-ul default al telefoanelor mai noi Nokia S60 edition (adica variantele E si N). Este bazat pe webkit, un web browser engine open source folosit si de Safari. Acesta este cel mai bun browser din punctul de vedere al calitatii paginii si a felului in care se realizeaza adaptarea paginii intr-un format mobil. Desi nu adopta metoda folosita de Opera, este foarte rapid.

 

Exista cateva device-uri care vin cu Opera pre-instalat, acesta fiind browser-ul lor de facto (Nokia 9300, 9500, N800, etc).

Pe langa navigare exista o mare de servicii web ce stau la dispozitia noastra. De exemplu:

    -TinyTube: o alternativa YouTube pentru dispozitive mobile.

    -eBuddy: Mobile web messenger, suporta mai multe protocoale de messenger.

    -Google: O parte din serviciile oferite de Google sunt disponibile si in varianta mobila, de exemplu: Gmail, Googe Reader, Google Calendar. In plus exista Google Mobile Search care cauta numai in site-uri cu variante mobile.

In afara serviciilor oferite via browser, exista si programe separate care ofera diferite functionalitati:

    -Messenger: AgileMessenger si IM+ sunt cei mai cunoscuti clienti de messenger.

    -Ssh: Da! Exista! Este un port al Putty.

    -Google Maps: Un client java oferit de Google. Foarte bun, dar foloseste mult trafic. Din versiunea 2 suporta tracking fara GPS (bazat pe localizare GSM).

 

Pe langa cele mentionate mai sus, exista multe alte programe,majoritatea fiind scrise in Java pentru a fi cat mai portabile.

Cam atat despre posibilitatile oferite de Mobile Internet. Aceasta a fost o prezentare generala, subiectiva si nicidecum exhaustiva. Restul va ramane voua de descoperit J.